TEK BİR DÜNYA, TEK BİR KADIKÖY

Tek Bir Dünya, Tek Bir Kadıköy

Kadıköy Kent Konseyi, Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TURÇEK) ile birlikte 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutladı.

Kadıköy İskelede gerçekleşen etkinlikte TURÇEK Başkanı Ali İmir ve Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra Grup Ezgiler, konser verdi.

Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer'in konuşma metni: 5 Haziran, 1972’de Birlemiş Milletler tarafından “Dünya Çevre Günü” olarak ilan edilmiştir ve konuya dair farkındalık yaratmayı amaçlanmaktadır.

2021 yılı Dünya Çevre Günü teması “Tek Dünya; Sürdürülebilir ve Doğayla Uyum İçinde Yaşamak” olarak belirlenmiştir.

Evrende milyarlarca galaksi var. Galaksimizde milyarlarca gezegen var. Ama “Sadece Bir Dünya Var”. Bu nedenle sürdürülebilir ve doğayla uyumlu bir yaşam kurmak zorundayız.

Bu gün doğal yaşamı ve insan refahını etkileyen, devamlı bir biyolojik çeşitlilik kaybına tanık oluyoruz. Bu sorunun başlıca nedeni, yoğun tarımsal üretim sistemleri nedeniyle doğal habitatlarda meydana gelen değişimler; inşaat; taş ocağı faaliyetleri; ormanlar, okyanuslar, nehirler, göller ve toprağın aşırı kullanımı; kirlilik ve artan küresel iklim değişikliğidir. İnsan nüfusunun 2050 yılına kadar 9 milyara ulaşması bekleniyor. İnsan nüfusundaki artış, aşırı tüketim, iklim değişikliği ve biyoçeşitlilikteki inanılmaz kayıplar, hepimizi kaygılandırmalı ve harekete geçirmelidir.

Doğa gerekli işaretleri ve uyarıları yeterince vermekte, insanlıktan akla ve bilime uygun davranmasını beklemektedir. Dünyanın yarınlarına ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarımızı anımsamak, gereğini yapmak zorundayız. Doğanın çığlığına kulaklarımızı kapatamayız. Yitirilecek tek günümüz yoktur.

Kadıköy Kent Konseyi olarak sağlıklı, sürdürülebilir, yaşam kalitesi yüksek, doğaya ve insana saygılı bir kent için katılımcı ve demokratik yönetimleri destekliyoruz. Nasıl Tek bir Dünya var ise Tek bir Kadıköy var. Kadıköy'ün sürdürülebilir kentsel yaşamının oluşması ve doğayla uyumlu bir yaşam bilinciyle etkinliğe katılan hemşerilerimizi, bizimle dayanışma gösteren tüm kurum ve kuruluşları bir kere daha kutluyor, teşekkür ediyorum.

Daha Yeşil bir Kadıköy, Daha Sürdürülebilir bir Kadıköy, Daha Yaşanabilir bir Kadıköy için birlikte hareket edelim.

Tek bir Kadıköy var.

Saltuk Yüceer

Kadıköy Kent Konseyi Başkanı

Geri