KADIKÇY'DE MAHALLE MECLİSLERİ KURULUYOR
Kadıköy Kent Konseyi’nin 28 Eylül Cumartesi günü toplanan 4. Dönem 1.Olağan Genel Kurulu’nda İstanbul depremine karşı sivil seferberlik çağrısı yapıldı ve mahalle meclislerinin depreme hazırlık temel amacıyla hızla kurulması kararı alındı. Tüm çalışma grupları ve meclislerin yenilenmesi kararı da alınan genel kurulda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin bu yenilenme sürecinin temeli olarak kabul edilmesi yönündeki öneri kabul edildi. Ayrıca Kadıköy'de bulunan tarihi istasyon binalarının Kadıköy Belediyesi'ne devredilmesi talep edildi ve bu çerçevede çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
Kadıköy Kent Konseyi, 4. Dönem 1. Olağan Genel Kurulu, 28 Eylül 2019'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde 66 üyenin ve misafirlerin katılımıyla gerçekleşti. Genel Kurulda 26 Eylül’de İstanbul’da yaşanan 5.8’lik deprem öncelikli konu başlığı haline geldi.
İKİ GÜN ÖNCESİNDE YAŞANAN DEPREM GENEL KURULA DA DAMGASINI VURDU
Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer de deprem hazırlığı sorununa dikkat çekerek deprem konusunun artık öncelikli konu olması gerektiğini vurguladı ve mahalle meclislerinin bu kapsamda kurulmasını önerdi. Yüceer, genel kurula tartışılması amacıyla önerilerde bulundu. Bunlardan birisi de tarihi ve kültürel miraslarımızdan olan ve Kadıköy sınırları içinde işlev dışı kalan TCDD'ye bağlı istasyon binalarının çevreleri ile birlikte, Kadıköy Belediyesi'ne devredilmesi hususunda kampanya yapılması oldu.
DİVAN OLUŞUMUNUN ARDINDAN PANEL VE FORUMA GEÇİLDİ
Açılış konuşmasının ardından TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'ni temsilen Murat Kapıkıran, Moda Eğlence Yerleri Kültür ve Dayanışma Derneği'ni temsilen Günay Önalan ve Kadıköy Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Figen Akan, Genel Kurul divanına oy birliğiyle seçildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından gündem okunarak oy birliğiyle kabul edildi.
PANEL BÖLÜMÜNDE FİKRET TOKSÖZ VE SAİM YAVUZ DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI
Genel Kurulun "Kent Konseyinde Yeni Dönem" başlığındaki gündeminde yer alan Panel/Forum kısmında, Marmara Belediyeler Birliği eski Genel Sekreteri ve TESEV İyi Yönetişim Danışmanı Fikret Toksöz ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Saim Yavuz konuşmacı olarak yer aldı.
“Kent Konseyi meclis ve çalışma grupları, ihtisas komisyonları ile çalışmalı”
Fikret Toksöz, kent konseylerinin kuruluş sürecini anlatarak yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşlarının işbirliği üzerine örnek çalışmalardan bahsetti. Ayrıca kent konseyi bünyesinde kurulacak olan çalışma gruplarının belediyenin ihtisas komisyonları ile birlikte çalışabileceğini belirtti. Muhtarların öncülüğünde mahalle meclislerinin kurularak mahalledeki çalışmaların izlenebileceği hatta bazı yerel faaliyetlerin yürütülmesinin bu meclislere devredilebileceğini söyledi.
“Kent Konseyleri, sivil bir danışma forumudur”
Saim Yavuz, yasa maddesinin kuruluş gerekçesini okuyarak kent konseylerinin sivil bir danışma forumu ve mekanizması olduğunu belirtti. Kent konseylerinde karar organının Genel Kurullar olduğunu meclis ve çalışma gruplarının taşıyıcılar olduğunu söyledi. Çanakkale'deki mahalle meclislerinin oluşum sürecini anlatan Yavuz, mahalle meclislerinin kendi kararlarını kendilerinin alması gerektiğini vurguladı.
KADIKÖY BELEDİYE BAŞKANI ŞERDİL ODABAŞI’NDAN KENT KONSEYİ’NE DESTEK ÇAĞRISI
“Kadıköy’ün İstasyonları Belediyeye Devredilsin!”
Genel Kurula Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da katıldı. Odabaşı, kent konseyinin daha yaygınlaşması gerektiğini söyleyerek mahalle meclislerinin önemine vurgu yaptı. Muhtarlarla yapacakları toplantıda mahalle meclisleri kuruluş sürecini konuşacaklarını, konu hakkında çeşitli toplantı ve çalıştaylar yaparak ortak akıl oluşturacaklarını ifade etti. Odabaşı ayrıca Haydarpaşa Garı'nın kiralanması sürecini de yakında takip ettiklerini söyledi ve Kadıköy’de bulunan işlevini yitirmiş kamu binalarının Belediye’ye devredilmesi konusunda da çalıştıklarını belirterek Kent Konseyi'nden destek istedi.
KADIKÖY VE İSTANBUL HALKINA DEPREM İÇİN SİVİL SEFERBERLİK ÇAĞRISI
“Deprem için seferberlik ilan edilmeli”
Kadıköy Kent Yürütme Kurulu Üyesi Gökhan Biçici, iki gün önce yaşanan 5.8’lik depremi hatırlatarak genel kurulda, dışarıda, evlerde, işyerlerinde, ulaşımda İstanbulluların tek gündeminin deprem olduğunu dile getirerek başladığı konuşmasında İstanbul’un aslında eğer doğru sonuçlar çıkarılırsa son bir uyarı yaptığını ifade etti. Biçici, Kent Konseyi Genel Kurulu’na İstanbul Depremine hazırlık için başta Kadıköy halkı olmak üzere İstanbul halkına yönelik sivil seferberlik çağrısı yapması ve bu çerçevede deprem hazırlığına yönelik çalışma grubu kurulması kararı alınması önerisinde bulundu. Mahalle meclislerinin hızla kurulmasının bu çalışmalar için önemli olduğunun da altını çizdi.
“Mahalle Meclisleri Kurulmalı”
Kadıköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi ve aynı zamanda 19 Mayıs Mahalle Muhtarı Soner Arafal, muhtarlarımızla birlikte mahalle meclislerini kurma çalışmalarını başlatacaklarını, mahallelinin gönüllü katılımıyla mahallenin müşterek sorunların çözümü için birlikte çalışacakları söyledi. Arafal, mahalle meclislerinin işleyişi konusunda ortak bir yaklaşımın geliştirilmesinin önemli olduğunu belirtti.
YENİ ÇALIŞMA DÖNEMİNDE YENİLENMİŞ BİR KENT KONSEYİ KARARI
“Yeni Dönem Çalışma Grupları, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile Örtüşmeli”
Kadıköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri tarafından yeni dönemde çalışma gruplarının yeniden yapılanması gerektiği ve bunun da Birleşmiş Milletler Küresel Hedefleri olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda olması gerektiğini söylediler. Yürütme Kurulu Üyesi Elif Altınok, kent konseylerinin kuruluşuna vesile olan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin önemli olduğu aynı zamanda 11. Ulusal Kalkınma Planı ile Kadıköy Belediyesi'nin hazırladığı Stratejik Planın da bu perspektifte hazırlandığını ve kent konseyi çalışmalarının da bu hedeflere dayanması gerektiğini belirtti.
“Sıfır Atık için Sokak Atık Toplayıcıları Meclisi ve Kooperatifi Kurulmalı”
Kadıköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Günay Önalan, son dönemde çıkan Sıfır Atık Yönetmeliği'nin Kent Konseylerine farkındalık yaratma sorumluluğu yüklediğini ve bu bağlamda ilçemizdeki sokak atık toplayıcılarının Kadıköy Kent Konseyi çatısı altında meclis kurmalarının organize edilmesi gerektiğini, ayrıca sağlık ve ekonomik haklarını koruyarak dayanışma içinde bulunabilecekleri bir kooperatif kurmaları için desteklenmeleri gerektiğini söyledi.
GENEL KURUL KARARLARI BİR HARİÇ OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ
Kadıköy’de Emek Meclisi kurma zamanı
Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ Meclisi Sözcüsü Cem Öztürk, Kadıköy'de bulunan meslek odaları ve sendikaların bir araya geleceği ve sorunlarını konuşabileceği bir zemine ihtiyaç olduğunu, Emek Meclisinin Kent Konseyleri için olmazsa olmaz olduğunu ve Kadıköy Emek Meclisinin kurulması gerektiğini ifade etti.
Genel Kurul Kararları;
*Kent Konseyi bünyesinde kurulacak olan çalışma gruplarının belediyenin ihtisas komisyonları ile birlikte çalışabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması,
*Beklenen büyük İstanbul depremi için sivil seferberlik ilan edilmesi,
*Sokak Atık Toplayıcıları Meclisi,
*Emek Meclisi kurulması,
Mahalle Meclislerinin kurulması oy birliğiyle kabul edildi. Sadece Kadıköy Emek Meclisi oylamasında bir kişi şerh düştü.
*Kadıköy Kent Konseyi’nin 4. dönem Yürütme Kurulu, yeni dönem çalışma gruplarının, Eylül 2015 tarihinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 70. Oturumunda 193 ülkenin oybirliği ile kabul ettiği 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirmek; Eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele; İklim değişikliğini düzeltme ana başlıklarında toplanan 3 önemli işi, 17 Küresel Hedef üzerinde uzlaşarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda kurulması gerektiğini kararlaştırmış ve 4. Dönem 1. Olağan Genel Kurul’a sunmuştur. Genel Kurul Çalışma Gruplarının söz konusu çerçevede yeniden yapılanması gerektiğini kabul etmiş ve bu çalışmaları yürütme yetkisini oy birliği ile Başkan ve Yürütme Kuruluna vermiştir.
*Temmuz Genel Kurulu’nda önerilen ve karar altına alınan Medya Çalışma Grubu ve Yurttaş odaklı bir Medya Akademisi kurulması kararı tekrar hatırlatılarak bu noktada hızla harekete geçileceği de dile getirildi.
DİLEK VE TEMENNİLER
Yereliz Derneği temsilcisi Ebru Özer ve Europa Nostra Türkiye Derneği'nin Kadıköy Temsilcisi Prof. Dr. Zeynep Merey Enlil, Kadıköy Kent Konseyi'nin çalışma gruplarının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri üzerinden yapılanmasının Türkiye'de bir ilk olacağı ve memnuniyet verici bir gelişme olduğunu vurgulamıştır.
Birleşik Arama ve Kurtarma Derneği, Kadıköy'de bulunan tek arama kurtarma derneği oldukları ve sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi gerektiğini belirtmiştir.
Sosyal Araştırmalar Vakfı, Kadıköy Emek Meclisi'nin bir an önce kurulması gerektiğini bugüne kadar kurulmamış olmasının büyük eksiklik olduğunu ifade etmiştir.
Kadıköy Kent Konseyi 4. Dönem 1. Olağan Genel Kurulu, alanında önemli çalışmalar yapmış deneyimli ve birikimli uzmanların değerli görüşleri doğrultusunda Belediye Meclisimize sunulacak birçok karar alınarak, başarıyla tamamlanmıştır.
Geri